Kuvaus
Olemassa olevan rakennuskannan korjaamisella on merkittävä rooli asumisen ja palvelujen energiatehokkuuden parantamisessa. Palvelukiinteistöjä peruskorjataan ja -parannetaan jo nyt siten, että rakennusosia säilytetään ja käytetään uudelleen mahdollisimman paljon. Käytöstä poistettua tavaraa myydään ja kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Nämä toimet edistävät myös kiertotaloutta.
Vähähiiliseen rakentamiseen ohjataan konsulttien ja urakoitsijoiden kilpailutuksien sekä pää- ja arkkitehtisuunnittelun puitesopimusten avulla. Hiilijalanjäljen laskenta sisällytetään tavoitehintalaskentaan tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheissa. Vähähiilisiä rakennusmateriaaleja valitsemalla pienennetään rakentamisen hiilijalanjälkeä niin talonrakennuksessa kuin infrarakentamisessakin.
Infrarakentamisen CO2-päästöjä vähennetään maamassojen hallinnalla, kuten niiden hyödyntämisellä syntypaikalla ja kierrättämisellä. Samalla säästetään luonnonvaroja ja saadaan aikaan kustannussäästöjä vähentyneiden kuljetusten myötä. Myös rakentamisessa syntyvän maa-aineksen uusiokäyttöä lisätään, sillä maankaatopaikat ovat hiljalleen täyttymässä. Rakennuskohteet pyritään ketjuttamaan, jolloin hyötykäytettävä maamassa menee suoraan tarvittavaan paikkaan ilman välivarastointia.
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen huomioidaan rakentamisessa. Kaupunki ottaa huomioon pihojen ja rakennusten varjostustarpeet palvelukiinteistöissä, kuten kouluja ja päiväkoteja, kunnostaessa ja uusia suunnitellessa. Varjoja lisätään esimerkiksi rakenteellisten aurinkosuojien, katosten ja viherrakenteen keinoin.